Förord till Ahmed Ramadans kommande Phenomenology

Jag fick för någon vecka sedan en förfrågan att läsa och skriva förord till Ahmed Ramadans kommande diktbok Phenomenology som ges ut på några olika europeiska språk. Texten översattes av poeten till arabiska och om ni vill slipa till era kunskaper finns den här. I slutet finns min svenska text.

يخلق الفراغ بين النقاط الثابتة معنى بكل معنى الكلمة تقريبًا ، من المنظور الكلي إلى المنظور الجزئي..
الهياكل الجزيئية التي نتكون منها فارغة إلى حد كبير- فنحن ، بهذا المعنى ، فراغات. وبطريقة مماثلة،
فإن الشعور الخاص بمجمعات البناء الضخمة لا يتم إنشاؤه بواسطة الجدران والأسقف ولكن من خلال الفراغ الذي يتحقق فيه الغرض المتأصل للمبنى..

جمال وتعقيد الفراغ هو أيضًا أمر محوري في كتاب شعر أحمد رمضان الظواهر..
ففي اختلافاته الشعرية ، يستخدم الشاعر الفراغ كمكان للشكل ليرتبط بالوقت..
ليس من قبيل المصادفة أن الكلمتين ”الوقت” و ”الفراغ” هما الأكثر أهمية والأكثر شيوعًا في ظواهر أحمد رمضان.

الكتاب لديه نهج بحث قوي. على الرغم من وجود فكرة دينية صريحة ،
فإن التفكير الذي تمثله الاختلافات وجودي ويتحدث عن ”الذات المطوية” ،
يسأل شخص ما على الشاطئ عن وجود الله والظلام والعلو ويلعب أدوارًا مركزية..
وكيف يكون الأمر بخلاف ذلك؟ إن الفراغ الكبير في الوجود البشري هو بالطبع الدين،
العالم الذي يمكننا الشعور به ولكننا لا نشارك فيه.

على الرغم من أن فينومينولوجيا عبارة عن مجموعة قصائد بحثية ووجودية ،
إلا أنها تجسد الظواهر الملموسة للواقع:
الأنهار ، والمياه ، وزهرة اللوتس ، والطيور السوداء والبيضاء ، إلخ.
وهكذا تصبح القصائد شهادة على جمال الوجود..

السؤال ، بالطبع ، هو ما إذا كانت الفراغات الأصغر بين الفراغات الأكبر تتفاعل في رقصة وجودية..
حتى الجزيئات ، على الرغم من أهميتها المادية ،
تتكون من فراغات بين المكونات الأصغر.
وبنفس الطريقة يعمل شعر أحمد رمضان من خلال الاقتراب من الظواهر البشرية ثم التراجع ليرى أشكال الوجود الإنساني وما هو عليه وظروفه.

Tomheten mellan de fasta punkterna skapar betydelse i nästan alla avseenden, från makro till mikroperspektiv. De molekylära strukturer som vi är uppbyggda av består till största delen av tomheter – vi är i den meningen tomma. På ett liknande sätt skapas den speciella känslan i enorma byggnadskomplex inte av väggar och tak utan av det tomrum där byggnadens inneboende syfte förverkligas. Tomhetens skönhet och komplexitet är helt centralt i Ahmed Ramadans poesibok Phenomenology.

I sina poetiska variationer använder poeten tomrummet som en plats för formen att förhålla sig till tiden. Det är ingen slump att de två orden ”tid” och ”tomrum” är de mest betydelsebärande och mest frekventa i Ahmed Ramadans fenomenologi.

Boken har en starkt sökande infallsvinkel. Visserligen finns en uttalad religiös idé men det grubblande som variationerna gestaltar är existentiellt och talar om ”the folded self”, på stranden frågar någon efter Guds närvaro, mörkret och det transcendenta spelar centrala roller. Och hur vore det annars? De stora tomrummet i den mänskliga existensen är givetvis religionen, den värld vi möjligen kan ana men inte ta del av.

Även om Phenomenlogy är en sökande och existentiell samling dikter konkretiseras verklighetens påtagliga företeelser: floder, vatten, lotusblomman, svarta och vita fåglar, vilket gör dikterna till vittnesmål om tillvarons skönhet

Frågan är så klart om de mindre tomrummen mellan de större tomrummen samspelar i en existentiell dans. Också molekylerna är trots den större materialiteten skapade av tomrum mellan mindre beståndsdelar. På samma sätt arbetar Ahmed Ramadans poesi genom att gå nära, in i människans företeelser och sedan backa ut för att kunna se formerna, materien, den mänskliga existensens förutsättningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.