En söndagsöverraskning från Ali Thareb

Ali Thareb är den senaste av fristadsförfattarna i Jönköpings län och redan från början var han intresserad av att översätta poesi både från arabiska till svenska, men först från svenska till arabiska. Jag visste att han arbetade med Maria Wines poesi men hade ingen aning om att han också bearbetade med Ett innerligt sätt att förintas. Därför kom det som en total överraskning när han under söndagskvällen delade ett inlägg från sin blogg där en ganska stor del av dikterna från boken finns representerade.

Jag tycker om de arabiska bokstäverna men mycket mer kan jag egentligen inte säga om översättningen som sådan. Jag litar på Ali och ger honom carte blanche att göra vad han vill med mina dikter, jag vet att han gör något extraordinärt av dem eftersom det är så hans poesi är. Om du vill ta del av översättningen finns den här:

Ali Tharebs översättning av Ett innerligt sätt att förintas

4 reaktioner på ”En söndagsöverraskning från Ali Thareb

  1. Jag vet inte ens om jag i min enfald uppfattar problemet i artikeln. Var ser du problem?

   Spontant har jag svårt att se just problem med översättning av poesi. Att den översatta dikten inte blir densamma som originalet måste vara en förutsättning. Varje enskilt ord är så bemängt med kulturella konnotationer och sammansatta finns ytterligare ett spektrum. Eftersom poesi bygger på just de nivåerna av språket blir absolut överföring omöjlig.

   Javisst, Colm Ò Ciarnán och Dominic Williams som du träffat At the fringe gör mycket utan att ta betalt, men det handlar förstås också om projektets natur.

   Gilla

   1. Ursäkta! Ett gilla-klick är inte det samma som grattis: Grattis till översättningen!
    (Somligt i mitt språkbruk innebär ibland problem med avkodningen; problem betyder INTE oöverstigliga hinder.)
    Tack för tips. Det är kanske bra att sprida frågan i nätverket.
    /Dag

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.