Nattbok C av Thomas C Ericsson

Krocketspelaren, bibliotekschefen och poeten Thomas C Ericsson har skrivit en poesibok som sträcker sig över pandemitiden. Den första dikten är daterad den 11 mars 2020 då den första människan dog i sjukdomen och den sista dikten dateras 750 dagar senare, den 1 april 2022 när pandemin har släppt sitt grepp men fortfarande ter sig hotande. Han kallar den Nattbok C och den tunna, mjuka boken har tre dikter på varje högersida och är 67 sidor. Omslaget är gjort av Karl Larsson Wallén och är svart, men i det svarta finns en bild med ljusa ramar föreställande ett stillsamt vatten och namnen i sepianyanser.

Thomas C Ericsson är en erfaren poet och redaktör. Bakom sig har han en rad titlar och ett liv i litteraturen. Det märks. Tekniken är oklanderlig. Poeten rör sig med lätthet över tomrummen, både de som finns mellan raderna och mellan dikterna. Rörelserna är årstiderna själva: ”idag kom hösten / frosten”, ”vintertiden är här”. Det statiska är sömnsvårigheter som gestaltar ångesten i den låsta situation som jaget befinner sig i, isolationen under pandemin: ”alla mänskliga möten sker på distans”, ”vi får inte omfamna andra människor”.

Tillvaron som beskrivs i boken är den ensamma människans, även om det existerar ett vi. Vari den gemenskapen består är svårt att utläsa, kanske handlar det om en käresta i samma isolering, kanske rymmer detta vi mänskligheten – alla andra människor som befinner sig i samma existentiella ensamhet under pandemin. Det går inte längre att undvika sig själv samtidigt som det är vad jaget gör: ”längtan och drömmar blir vår vardag / det förlorade livet som aldrig kan repriseras”.

Flera av de drag som är typiska för Thomas C Ericssons poesi finns här. Till exempel upprepningen och den paradoxala aforismen: ”vi rör oss mellan ljus och ljus / däremellan mörker / vi rör oss mellan mörker och mörker / däremellan ljus”. Kort sagt är det en bok som varken gör någon förargad eller besviken. Balanskonstnären går på viljan till ljus över ett stort mörker och som alla konstnärer gör han det utan åthävor.   

Ps Ovanstående text är en kompisläsning av Nattbok C, som kommer ut på Magnus Grehn Förlag, det vill säga det förlag också mina böcker ges ut via. Ds

Ett svar till ”Nattbok C av Thomas C Ericsson”

  1. Kanske vemod är den lindrigare form av sorg som vi behöver.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: