Residensvecka ett i Tranås

Under tre veckor sommaren 2022 bodde jag i residens i Tranås. I tre inlägg ska jag försöka berätta om intrycken.

Att lämna sin familj för att bo i residens är en i grunden självisk handling som måste rättfärdigas genom att faktiskt uträtta en massa. Jag tänkte att jag skulle skriva på en roman under förmiddagarna och sortera dikter under eftermiddagarna.

I residenset bodde förutom mig också walesarna Stephen Treharne och Dominic Williams:

Förutom att jag till en början hackade på engelska, inte bara på det omedvetna andraspråkssättet utan framför allt för att orden inte infann sig, var det en fin gemenskap som utvecklades mellan oss tre. Det är mycket intressant att ta del av andra yrkesmäns tankar om skrivande, eller om mat (Stephen har varit kock och lagade varje kväll mat till oss) och hemländernas egenheter.

Under 13 år levde jag i Tranås, så själva platsen är verkligen inte ny för mig. Men nostalgisk. Den första dagen gick jag en nostalgisk promenad lång längs ån och dubbelexponerade det gamla mot det nya. Egentligen hade få saker förändrats. Svartån, stadshuset och staden är sig lik, bara jag är någon annan.

Platsens författare är ett projekt där unga författare får tre veckors sommarjobb. Jag var som en del i residensvistelsen inspirationsförfattare till dem, vilket innebar att jag framför allt tillbringade vardagarna med att skriva tillsammans med dem men också berättade lite om skrivande och läste deras texter. En av texterna handlade om Piraten eller Harriet Löwenhielm medan den andra var ett personligt projekt. Det hela var oerhört givande.

En annan företeelser som jag ägnade mig åt var research för romanen. Den har arbetsnamnet De en gång döda och utspelar sig i Tranås. En ganska central del av första halvan, som är den jag hunnit skriva ut, är de här platserna:

Under den första torsdagen träffade jag Leif, Kjell och Johan för att diskutera bok fyra i Författare i Sommenbygd-serien. Vi bestämde att den får bli den sista, vilket för min del var mycket inspirerande. Således samlade vi författarna som var kvar i längre eller kortare artiklar och fördelade dem mellan oss. Från min penna har ni att vänta artiklar om Peter Björkman, Anna Axfors, Torgny Lindgren, Callum Bloodworth och Albin Ydrefelt. Mycket rolig inläsning väntar.

Fascinerande också att åter gå in på Holavedsgymnasiet. Där arbetade jag större tiden medan jag bodde i Tranås och rummet där också Kjell och Leif satt var ganska magiskt – jag har till och med skrivit om det i en text till Tranås 100-årsjubileums utgåva.

För övrigt fotograferade jag så klart en massa blommor. Framför allt Colm Ó Ciarnáins vackra och fridfulla trädgård fick mig att klicka:

Nästa del handlar om den fantastiska festivalen Tranås at the fringe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.