”Punk och psykisk ohälsa i Tranås”

Så lyder rubriken på en artikel jag skrivit till tidskriften Populär Poesi nummer 52 med tema Lokalpoeten. Egentligen handlar texten om poeterna Magnus Grehn och Joakim Becker:

”Både Magnus Grehns och Joakims Beckers dikter sprids och blir lästa av människor som inte nödvändigtvis tycker om poesi men som dras till kombinationen av nyfikenhet, svartsyn och en stilla humanism. Texternas teman och biografiska sammanhang gör dem förhållandevis lätta att sälja och berätta om: de handlar om punkens och den psykiska ohälsans diskurser. Båda lokalpoeterna framträder gärna med sina dikter, vilket också skapar förståelse för de sammanhang som poesin springer ur.

En anmärkningsvärd företeelse är också att både Becker och Grehn översatts och givits ut på engelska. Magnus Grehns split med Mikael Ekström fick i engelsk översättning namnet Punk´s Dead And Other Poems (2021) och har i princip sålt slut.  Walesiska förlaget Three Throated Press har givit ut ett urval av Beckers korta dikter i when the barbed wire slipped in (2018) med illustrationer av Jonas Svensson. Boken har sålt tillräckligt för att en andra upplaga skulle tryckas upp året efter.

Samtidigt som Magnus Grehn och Joakim Becker har en lokal prägel finns det lokala även i den globala världen. Deras poesi har en allmänmänsklig klangbotten, det existentiellt viktiga i Tranås är existentiellt viktigt också för människor i walesiska Carmarthen eller irländska Wexford. På de grunderna tas det lokala ut i världen och gör sig hemmastatt där.”

För att läsa hela texten är det bara att köpa ett nummer här, till exempel: http://www.popularpoesi.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.