Ett småskaligt vansinne

Svar på Lena Melins krönika Ett tecken på småskaligt vansinne i Aftonbladet 18/10-2021


I Tranemo kommun i Västergötland har poeten Jimmy Alm sökt in statliga pengar för att genomföra ett poesiprojekt. En gång i veckan vill han skriva en dikt om kommunen och dess invånare. Dikten ska sedan presenteras på fantasifulla sätt, inte bara av poeten själv utan av inbjudna personligheter och i oväntade sammanhang – på pizzakartonger eller i högtalarsystemen i pausen under en hockeymatch. Under sitt år som kommunpoet ska Jimmy Alm driva skrivarkurser. Efter ett år ska hans dikter om Tranemo samlas i en bok. Syftet är att belysa småkommunen genom poesins öga. Av något skäl stör det Aftonbladets krönikör Lena Melin.

Vad som framför allt stör är prislappen: 900 000 kronor. Men pengarna är inte kommunens egna utan de ekonomiska förutsättningarna kommer från Kulturbryggan, något som Melin inte bryr sig om att berätta. Krönikören skriver att dikterna inte finns på kommunens webbsida, men ett länktryck bort ligger de på poetens webbsida, något som Melin inte heller orkar berätta. Inte heller bryr hon sig om att projektet är poetens, inte kommunens. Krönikan är i så motto en reaktion på några få kodord: 900 000, skattebetalarnas pengar, småkommun. Det är obetänkt att utifrån sin maktposition som krönikör i Aftonbladet och utifrån sitt storstadsperspektiv gå till doms över en liten kommun i Västergötland för att de satsar på kultur.


Det småskaliga vansinnet som Melin irriterar sig över kanske ligger i dess motsats. Varför finns inte offentliga konstnärer och poeter på liknande premisser i Stockholm, Göteborg och Malmö? 900 000 är inte speciellt mycket pengar i en kommunal eller regional ekonomisk kontext. Tranemo kommun går enligt deras hemsida runt på 700 miljoner per år – men det är alltså inte därifrån pengarna tagits. Pengarna för kommunpoeten motsvarar ungefär en heltidsanställning under ett år samt en professionellt utformad bok. Stockholm stad har över 40 000 anställda.


Det anmärkningsvärda skulle inte vara att Tranemo satsar på en kommunpoet, det anmärkningsvärda är att det inte redan finns en i varje kommun och stad som vill göra sig attraktiv för en kulturintresserad allmänhet.

Ett svar till ”Ett småskaligt vansinne”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: