SmåLit 2021

SmåLit är den största litterära festivalen i Småland och i år har jag varit mer aktiv i festivalen än någonsin. Om ni studerar filmerna ser ni att jag också blir allt skäggigare.

I mitten av januari fick jag nöjet att träffa Lennart Lundstedt som vann festivalens novelltävling med sin utmärkta novell Han struntar väl i Brexit. Under tio minuter får Lennart berätta om sig själv och sitt skrivande.

Ett projekt som jag länge varit stolt över är Platsens författare. Det innebär att ungdomar i länet får chansen att arbeta som författare under tre veckor om somrarna. De får hjälp av författare och skrivcoacher, någonstans att sitta med sitt arbete och i uppdrag att skriva utifrån ett klassiskt författarskap från orten. Eftersom SmåLit blev digitalt gjorde filmaren Daniel Duerte en tjugo minuter lång film om ungdomarna i projektet. Om ni blir mer nyfikna på projektet kommer en antologi under våren med ungdomarnas texter.

Till sist hade jag nöjet att träffa poeten och översättaren Jasim Mohamed som just blivit klar med översättningen av Region Jönköping läns fristadsförfattare Ali Tharebs dikter. Boken Ömsint man från knivarnas rike kommer ut under våren. Under scensamtalet med dem läste de ett par dikter där arabiskans mäktiga rytmik kommer till sin rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: