Brevlådorna i Enhammar: En självgeografi

Peter Björkman är en av de människor som jag har mycket att tacka för. Han var en av de som under några år arbetade i rum D11 på Holavedsgymnasiet i Tranås och där bidrog till att det fördes en levande diskussion om poesi. Flera har honom att tacka för redaktörskap i Horisont och Ad Lucem och för att han grundade tidskriften Populär Poesi. Därför blev jag mycket glad när han frågade om jag ville formge hans nya diktbok Brevlådorna i Enhammar: En självgeografi.

Ordet självgeografi är rättvisande för boken i den mening att vi får närma oss personen Peter Björkman. De bärande motiven är politik, minnen, tågresor och poesi. I hög grad är det den tydliga rösten som gör att läsaren känner närheten till poeten. Ett oväntat motiv som återkommer i många dikter är frihet och längtan efter frihetens olika skepnader: ”Poesin är mitt frirum, / mer beständigt än resandets frihet.”

Inte helt oväntat med tanke på förutsättningarna är att vi som läsare får vara med om skiftande tågresor. Generellt innebär resan att gamla masker och roller läggs av och ett handlingsutrymme vinns. I dikten ”Tågglädje” skriver Peter till exempel:

Friheten att ta steget ut i världen,
sätta sig i sin andraklasskupé i Strängnäs,
med kurs på Laxå och Alingsås,
medan byråkraten i mig sakta försvinner bort
någonstans bland Tivedens skogar.

Vidare får vi följa Peter i hans orientering, en reflektion runt hur han som 15-åring började samla skivor, kärleken, döendet, familjen och givetvis betydelsen av Brevlådorna i Enhammar. Samtidigt som diktboken är humoristiskt slängig finns ett djupt allvar i den, ett chosefritt närmande till de existentiella djupen. De politiska dikterna är bestrukna med en ärlig humanism.

Omslaget till en så mångfacetterad samling dikter ville jag i sig skulle vara mångfacetterat. På samma sätt som dikterna går in i varandra och i flera fall justerar och dubbelexponerar varandra ville jag att komponenter i omslaget skulle gå in i och lyfta fram de olika parametrarna i diktboken. Jag ville helt enkelt skapa ett omslag där komponenter efter ett tag träder fram och jag ville att de alla skulle ha en tydlig koppling till Peters diktverk. Och att brevlådorna i Enhammar skulle befinna sig i ett naturligt centrum.

En form av covidanpassad releasefest eller intervju sker med Peter under kvällen den 31 augusti på Facebook under rubriken Peter och Peter pratar poesi, där han intervjuas av poeten Peter Gustavsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.