2018 – ett förvånansvärt produktivt år

Peter Nyberg, illustration av Nathanael Bronett

Sedan ett par år har jag tagit för vana att i kalenderns form skriva upp vad som händer i min tillvaro. Korta, sakliga anmärkningar med datum och plats (av något skäl har jag börjat anteckna rumsnummer på hotellen jag ligger på) för att komma ihåg. Minnet är så selektivt. Så när jag skrivit in 2019 skrollade jag tillbaka och såg att 2018, som jag sett som en form av sorgesamt mellanår, i själva verket var mycket produktivt.

Jag genomförde tillsammans med Henry Bronett och Carola Magnusson de sista fyra Ordet i Centrum på Etnografiska museet. Under det sista i maj hade vi release av Henrys och min Spillolja (Chap förlag). För Chap har jag också formgivit Project K och Henrys Falling Petals.

Henry Bronett, illustration av Nathanael Bronett

Magnus Grehn Förlag gav jag i juli ut Våldsvana: Samplingar och loopar. En bok som består av komprimerade citat från nationella medier. Och från GT och NT i Bibeln samt Koranen om våld och kärlek. Inte ett ord från mig själv, men förhoppningsvis en talande textmassa.

Jag har under året publicerat några enskilda texter:

  • Dikterna ”Debattklimat” och ”Parmiddag” fanns med i Välkommen hit, välkommen hem: Antologi från författare från Uppsala län, Sverige och världen.
  • The Wild Ones – en cd med poesiläsningar på engelska tog med ”Starbucks in Prague”
  • I den bengaliska tidskriften Sahitto publicerades två andra översättningar från Palliativ vård: ”A Social Champ” under sin Sverigevecka och ”The Tempest” under en kampanj med internationella poeter.
  • Tranås genom 100 år – Hemstaden där essäerna ”En liten irländsk man med en stor vision” om Kultivera och ”Ett kulturens kluster i rum D11 på Holavedsgymnasiet” om arbetsrummet där bland annat Populär Poesi föddes.
  • Men störst kanske är att Selo tolkade titeldiktenfrån 2016 ”Palliativ vård” musikaliskt.

På Magnus Grehn förlag har mina och Zara Linds översättningar av Mel Perrys poesi i dubbelspråkiga Det håligas ljud kommit ut.

Därutöver har jag varit chefredaktör och som sådan producerat fyra nummer av tidskriften Populär Poesi, som nästa år firar 10 år. Bara det.

Slutligen har jag och Åsa gjort några resor (förlåt naturen): Paris, Madeira och Cypern.

Inte illa för ett mellanår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.