Och plötsligt finns ett par texter i Välkommen hit, välkommen hem

eLitteraturcentrum i Uppsala är en förebild på många sätt. Deras arbete med litteratur, demokrati och skrivande har sedan Anisur Rahman 2015 var i Tranås som residensförfattare fascinerat mig. Inte minst deras energiska, årliga bokutgivning. Årets antologi heter Välkommen hit, välkommen hem. Från början var tanken att deltagarna i de skrivarverkstäder som Litteraturcentrum hade i drift i Uppsala län skulle få chansen att publicera sig. Efter hand har antologierna vuxit och vuxit och utgör nu ett fint tvärsnitt över skrivandet i länet. Och, visar det sig, med inslag från andra ställen. Till exempel från Tranås, vars Litteraturcentrum >kvu byggts upp med Litteraturcentrum Uppsala som förebild. Tre poeter representerar under rubriken ”Tankar från Tranås” bygden och en av dem är jag. En och an halv nästan eftersom Anthony Jones är en annan ”Tranåspoet” vars dikter jag översatt. Den tredje är Joakim Becker, som skriver korta, snärtiga, ofta vitsiga dikter som sina bästa stunder når existentiella djup. Personligen mindes jag inte ens att min förläggare Magnus Grehn skickade dikterna, därför blev glädjen desto större när jag insåg att jag hade bidrag i Välkommen hit, välkommen hem.

Uppsalaantologin
Flugsmälla kommer från Anhony Jones Episoder och fragment och de två dikterna på högersidan från Palliativ vård.

Antologin är ett praktverk i den mening att den omfattar 565 sidor av alla sorters litteratur. Både föråldrade proffs och gymnasieelever samsas på sidorna. Givetvis får deltagarna i skrivarverkstäderna utrymme liksom skrivareleverna på Wijks folkhögskola. Kvalitén skiftar men ansatsen är seriös. Och själva grundtanken vacker – en värld mellan pärmarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: