Wexford Fringe Festival: Basen i en lojalitetsspiral

I mitten av december skrev jag klart en rapport om Wexford Fringe Festival. Jag besökte början på festivalen som utvecklare för litteraturen som konstform vid Regionbiblioteket Region Jönköpings län. Tanken var att undersöka hur en liten stad, i paritet med de största småstäderna i Jönköpings län, kunde skapa en festival som besöks av cirka 50 000 människor årligen. Några aspekter är extra intressanta.

  • Festivalen har genomförts i 64 år. Tiden har gjort att den inte behöver samma centrala struktur som en ny festival kräver utan människor känner till den och kulturutövare vet vad de ska göra. Uthållighet är alltså en viktig faktor för ett rikt kulturliv.
  • Lokalborna förstår att festivalen skapar förutsättningar för deras verksamheter, varför de uppskattar och stödjer kulturutövarna, bland annat genom att närvara på evenemang och köpa deras verk. Lokalt engagemang även runt omkring kulturarbetarna är alltså väsentligt.
  • Mellan författarna finns en stark lojalitet och öppenhet. De pratar om varandras arbeten, de upplåter tid på scener för varandra och de har utvecklat ett informellt mentor-elev-system som berikar både de etablerade och kommande författarna. Att som författare verka inkluderande i sitt arbete är alltså viktigt.

Rapporten är bara 15 sidor, där finns stora bilder. Läs den genom att ladda ner texten här Wexford Fringe Festival: Basen i en lojalitetsspiral 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.